maanantai 18. marraskuuta 2013

Matka on päämäärää tärkeämpi

yolakki5 yolyyrat

Vihdoinkin viime perjantaina tuli tieto siitä, että ylioppilaskirjoitukset on mennyt läpi ja jos nyt ei mitään katastrofaalista tapahdu niin keväällä olisi tiedossa sitten hiukan isommat juhlat, mun ylioppilasjuhlat. 

Aloitin kirjoitukset siis keväällä 2013, jolloin olin lukiossa toisella vuosikurssilla. Istuin salissa 6 tuntia muhinoimassa historian sekä yhteiskuntaopin parissa. Historia oli mun pakollinen reaali ja yhteiskuntaoppi luonnollisesti ylimääräinen reaali. Kevään kirjoitukset meni ihan hyvin. Sieltä tulikin yllättävän hyvät arvosanat 2 aineen kirjoittajana ja vieläpä ollesseni 2. vuosikurssilla -no historiasta jäi sen verran näyttämisen halua, joten olen menossa sen vielä keväällä uusimaan ja tavoitteena olisi saada L. 

Jatkoin nyt syksyllä kirjoituksia 3 aineella. Kirjoitin pois alta pakollisena pitkän englannin ja keskipitkän ruotsin, taas kerran ylimääräisenä reaalina raapustelin terveystiedon. Englanti ja ruotsi olivat ne pelätyimmät aineet, joista _en varmasti pääsisi läpi_. Ylitin omat ja varmasti monen muunkin odotukset, sillä läpäisin kummatkin kokeet ihan kirkkaasti. Enkusta tuli odotettu arvosana ja ruotsissa suorastaan ylitin itseni. Tosin harmittaa, koska ruotsin pisteet jäivät korkeammasta arvosanasta vain vaivaiset 5 pistettä -äh miksi en kirjoittanut parempia esseitä! Btw. Olen ihan tyytyväinen näihin tuloksiin. Terveystiedosta tuli ihan ok arvosana siihen nähden etten oikein jaksanut avata kirjoja ja lukea kokeeseen, vaan menin pää kylmänä ''Kyllä mä nyt nää osaan. Mitä te oikein luulette?''.

Keväällä olisi vielä edessä äidinkielen ylppärit, mutta uskoisin selviäväni niistä ongelmitta. Nyt ilman paineita ja stressiä pääsen uusimaan sen historian vielä sekä tavoittelemaan parasta arvosanaa. Tiedän, että se on ihan helkutin vaikeaa, mutta täytyy luottaa itseensä ja uskoa unelmiin.

Nyt, kun lukio alkaa olemaan loppusuoralla olen tajunnut, että se matka jonka olen kulkenut peruskoulun 1. luokalta tähän lukion abivuoteen asti on ollut huima ja oikeastaan tärkeämpi kuin päämäärä eli valmistuminen.  

Tiesin jo peruskoulun ykkösellä, että valmistun joskus ylioppilaaksi ja haluaisin valmistua Salppurista (joo tiedän, oon aika päämäärätietoinen ja suorituskeskeinen ihminen). 7 -vuotiaana ilmoille lauottu unelma näyttää nyt käyvän toteen, aika jännää! Mulla on ollut tosi paljon vaikeuksia koulutieni varrella, mutta ne on kasvattanut musta entistä vahvemman mimmin -tällaisen kuin olen. Virheistä oppii ja elämä heittelee eteenpäin, jos sen antaa heitellä. En antais päivääkään pois!

Mua hiukan pelottaa tulevaisuus. En oikein tiedä mitä haluaisin tehdä 'isona' ja missä kaupungissa opiskella. Yliopisto on tietysti ensimmäisenä mielessä, mutta sinne ei ihan niin helpolla pääsekään sisään. Myös muutamia tiedekuntia mietiskelen tässä, että jos niihin hakisi. Tällä hetkellä ehdottomia suosikkeja ovat oikeustiede, oikeushistoria, historia, kauppatiede ja hallintotieteet. Mua myös kiehtoo taidealat aivan käsittämättömästi. Olis kiva vaan tarttua hetkeen ja hakea vaikka teatterikorkeakouluun tai elokuva-alalle screenwriteriksi. Kaupunkeina oon ajatellut Turkua, Oulua, Helsinkiä ja Tamperetta. 

No, mutta jos vihdoinkin pääsisin asiaan! 

Meidän koulu teki yhteistilauksen abivaatteista ja ylioppilaslakeista viime keväänä jo, vaikkei tiedetty hölkäsen pöläystä koko valmistumisesta. Tilattiin vaatteet sekä lakit C.L Seifertilta. 
Jokainen pääsi itse suunnittelemaan oman lakkinsa ja sai halutessaan ihan perinteisen lakin. 

Itse en tykkää mistään perinteisestä, joten tilasin itsellni överikalliin, täysin mulle suunnitellun ja käsintehdyn lakin. No siis kyllähän tuo lakki näyttää suhteellisen normaalilta, mutta tosiaan halusin siihen jotain spessumpaa, joten suunnittelumasina päälle ja sormet sauhuamaan. C.L. Seifertin sivuilla sai ideoitua lakin ja valita värit, lyyrat, kirjailut yms. omaan lakkiin. Mulle tuli sitten tuollainen vähän ruotsalaistyylinen lakki, jossa on suomalainen lyyra ja nimi kirjailtuna kultaisella langalla tuohon lakin mustaan osaan. Materiaaleina on korkealuokkainen huopa, joka on hieman kermanvärisempi kuin tavallinen yo-lakki, nahkalippa ja otsanauha sekä silkkinen vuori.

Viime viikolla paketti putkahti postissa ja olin ihan hermona repimässä sitä auki, sillä tilausvaiheessa mittasin pääni väärin ja tilasin väärän kokoisen lakin -liian pienen tässä tapauksessa, great! Äitinikin oli keväällä vähän skeptinen koko tilauksen ja sen loppusumman ansiosta. Hän olisi halunnut, että ostan ihan perinteisen lakin kaupasta, jolloin 100% tiedetään sen istuvan päähän. Käytiin tästä asiasta melkoinen sota, sillä jos en olisi tuota lakkia ostanut niin olisin sitten hakenut ''lakkini'' yo-lakettina. 
Tällä kertaa neiti fortuna oli mun puolella ja lakki istuu kuin nenä päähän. En voisi olla tyytyväisempi ikinä lakista. Se on aivan ihana ja odotankin innolla, että saan sen kesäkuussa päähäni. ;)

Miten teillä meni kirjoitukset? Tuliko pahoja pettymyksiä tai iloisia onnistumisia? Mitä meinaatte tehdä valmistumisen jälkeen? Onko teillä jo lakki, mekko ja muut jutut hallussa? 

PS. Hei kertokaa omia kokemuksianne eri korkeakouluista, aloista ja opiskelukaupungeista! Saa myös tulla kertomaan yksityisviestillä Facebookissa tai laittaa sähköpostia! :)

12 kommenttia:

 1. mää kirjotin ite nyt syksyllä ekaa kertaa - enkun, kemian ja bilsan :D bilsa pysy E:nä onneks, enkku valitettavasti M:nä (nyyh olis voinu nousta :D) ja kemiamokoma tippu M:stä C:hen :( keväällä sit uusiks :) abivuos on kyl niin tuskanen just tän takia :D

  http://washed-out-dream.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitit samat aineet, kun mun kaveri syksyllä, haha! Kemian arvostelu oli vissiin aika tiukka, mitä oon ymmärtänyt. No mulla tuli enkusta se kaikista huonoin läpimenevä arvosana ja ruotsista toisiks huonoin läpimenevä. Toi ruotsi vähän potuttaa, kun C:hen ois ollut mahdollisuudet ja silloin olisin todellakin ylittänyt itseni. Kielistä oon tyytyväinen, et ne meni läpi, sillä mulla on keskivaikea/vaikea dysfleksia eli oppimis- ja lukivaikeus, mikä sitten on kolahtanut just vieraisiin kieliin, matematiikkaan ja muihin matemaattisiin aineisiin. Mulla lähti terveystieto C:nä lautakuntaan, mut tuli takaisin pisterajalleen M, et siitä olin tosi tyytyväinen tai tyytyväinen ja tyytyväinen, kun ennen koetta lähdin L hakemaan -tosin en avannut kirjaakaan ennen kirjoituksia, joten L:än todennäköisyys oli minimaalinen :D

   Poista
 2. Voi ihana ulkoasu, tosi kaunis niinkuin bloggaajakin! :) Ulkoasu vois vaan olla vähän leveämpi, ainakin miun koneella katsottuna siihen ois ihan kivasti varaa! :-)

  http://heavenonearth-juuuli.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! ♥
   Haluan pitää tän ulkoasun aika simppelinä -oman näköisenä. :)
   Blogia on nyt vähän levennetty!

   Poista
 3. Mulla syksyn kirjotukset meni odotettua paremmin :) Itekin tilasin tollasen samanlaisen lakin nimellä ja kaikella ekstralla, toivottavasti munkin lakki pian saapuu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow! Onnea! Vähänkö hyvä! :)
   Mä en uskaltanut ottaa tuota kaikilla mausteilla, koska pelkäsin, että jos en valmistukaan niin on sitten vanhan koulun nimi ja väärä vuosi lakissa (meidän koulu siis loppuu ja ollaan vikat ylioppilaat Salppurista. tai no ei lopu, mutta yhdistyy Lyseon kanssa, jolloin tosta tulee Lahden suurlukio). Tuo nimi riittää mulle ihan hyvin! :) Toivottavasti oot tyytyväinen lakkiisi. Mä ainakin oon niin 250402% tyytyväinen. Ylitti kaikki odotukset ja vaikka tilasin liian 'pienen' niin on just sopiva :D

   Poista
 4. paljon onnea kirjoitusten johdosta!! :)

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Mahtava postaus, onnea yo-kirjoituksistasi !:) Itse olen nyt lukion kakkosella ja tämä postaus toi todella toivoa siihen, että ehkä minäkin valmistun joskus..eniten mulle hankaluuksia tuottaa englanti ja se mua pelottaakin, että jääkö valmistuminen siitä sitten kiinni:D

  http://jannijuliaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kiva, jos jotain tsemppaa nää postaukset! :)
   Kyllä sulla nyt enkku menee läpi tai ajattele käänteisesti, jos enkku ei mee läpi niin kirjoitat kaikki muut aineet niin hyvin, että enkku kompensoituu ja valmistuminen ei jää siitä kiinni. Mulla itselläni oli tällainen hokema koko kirjoitusten ajan päässä. Onneksi nyt arvosana tuli, mutta ei mulle kompensaatio ois ollut mikään maailmanloppu. Toinen juttu lue kieliopit hyvin. Itse en avannut kurssikirjoja muuten kuin kielioppien kohdalta ja omistan myös 2 englannin kielioppikirjaa mm. Grammar ja Englannin kielioppi. Selkeitä ja helppolukuisia kirjoja eli en lukenut sanastoja ja kappaleita ollenkaan -tosin kannattaa varmasti lukea nuo hyvin läpi. Kolmas neuvo Älä missään nimessä stressaa. Mee kirjottamaan asenteella ''No mä nyt kirjoittelen tässä''. Mulla ainakin vie stressi puolet pois suorituksesta. Pieni jännitys on hyvästä. Prelihän mulla meni penkin alle ja sieltä tuli I, joten jätä preli omaan arvoonsa. Ruotsin prelistä kirjotin M ja sain kirjoituksista B. Prelillä ei sinänsä ole mitään merkitystä. Harjoittaa vaan kokeeseen. Älä myöskään häkelly kysymyksistä. Meillä oli tosi vaikea koe tänä syksynä. Lähes kaikki tekstit käsitteli tekniikkaa ja tutkimusta -sanastosta mulla ei ollut hajuakaan. :D Niin ja kirjoita enkku ihmeessä abivuoden syksyllä, sillä silloin sulla jää keväälle uusimismahdollisuus, jos ei menisikään läpi ja jos taas menee läpi niin keväällä on helpompi hengittää.

   Mut kyllä sä valmistut! Usko pois! :)

   Poista
 6. Ite kirjotin syksyllä englannin. Oli kyllä huisin vaikea ja olin ihan varma että läpi ei mene! Mutta tulihan sieltä se A ja nyt vaan pitää jännittää kevään kirjoituksia!
  Toivottavasti ensi kesän alussa täällä olisi uusi ylioppilas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli aivan älyttömän vaikea koe! Pelkkää tutkimus- ja tiedesanastoa. Kuuntelu ja aine mulla meni tosi hyvin, mut sit muu kirjallinen osuus... ei mennytkään niin hyvin! :D Onnea A:sta! Mulle tuli sama arvosana ja oon tosi tyytyväinen, koska voin jo tässä vaiheessa sanoa, että jos asteroidi ei tipu päälleni niin valmistun keväällä. Äidinkieli menee vaikka kompensaatioilla läpi, jos ei muuten. Onneksi on tilanne, että on vain 1. pakollinen aine kirjoittamatta.

   Tsemppiä sulle kovasti kevään luku-urakkaan :)

   Poista

Kommentit piristävät päivää ja ilman palautetta ei voi parantaa, kiitos! ♥