tiistai 15. huhtikuuta 2014

Blogiviikko: Bohemian

Blogiviikon toinen päivä käynnissä ja aiheena taide. Tämä tyttö ei taida olla taiteellisesti lahjakas, mutta revin vähän erilaisen näkökulman taiteeseen, sillä olemme puhuneet ystävien kanssa tästä taiteen muodosta paljon ja voidaanko tämä laskea taiteeksi. Kommentteja myös kehiin teiltä. Millaista teidän mielestä taide on ja mitä se oikeastaan on? Lue lisää blogiviikosta Esittely ja Day 1.
bohemian
bohemian2 Bohemian4 bohemian5
bohemian6
bohemian7
bohemian9
bohemian3

Mulle jääkiekko ja valmentaminen on taidetta. Jokaisella pelaajalla on oma tyylinsä ja tapansa pelata. Jokainen valmentaja valmentaa eri tavalla ja pelauttaa joukuetta erilaisilla pelitaktiikoilla. Valmentajalla on yleensä oma pelikirjansa, josta taktiikka löytyy. Kukaan ei ole samanlainen, vaan jokainen on ainutlaatuinen pala joukkueessa.

Jääkiekon ja urheilun avulla pystyn parhaiten ilmaisemaan itseäni. Urheilijana olen osa joukkuetta. Jokin erityinen lahja tekee minusta juuri sen pelaajan, joka olen. Kaikkiin joukkueisiin en välttämättä tämän ominaisuuden takia mahdu, mutta johonkin sovin paremmin kuin pala palapeliin. Harjoitellessa ja tehdessä toistoja toistojen perään selkäytimeeni painuu liikerata, joka minun pitää suorittaa automaattisesti ottelussa, juuri sillä hetkellä kuin ratkaisuja haetaan. Pelissä en voi miettiä mitä teen, vaan kaiken on tultava satojentuhansien toistojen ansiosta täysin automaattisesti -tiedän mitä teen ja osaan homman. Rivinaisena joukkueessa minulla on rooli. Voin olla kapteeni, varakapteeni, sakkokeisari, musavastaava tai muu tärkeä henkilö. Olen tärkeä juuri sellaisena kuin olen joukkueelle.

Valmentajana minulle tulee lähes joka kausi uusi joukkue. Noudatan aikalailla samaa pelikirjaa ja valmennustapaa vuodesta toiseen. Valmennus- ja peluutustapani muovaa pelaajien lahjoja ja ominaisuuksia oman joukkueeni pelityyliin. Kaikkien ominaisuudet, kätisyydet ja ennen kaikkea ryhmädynamiikan on nivouduttava yhteen, jotta pelejä voidaan voittaa joukkueena -ei pärjätä vain yksilöinä. Valmentajana piirrän omat viivani pelaajan uraan, kehitykseen ja motivaatioon.
Olen melko rento valmentaja, sillä uskon ettei turha ryttyily edistä mihinkään. Valmennan keppi ja porkkana tyylillä eli jos pelaajilla menee hyvin ja he kuuntelevat minua -saavat he myös etuja esimerkiksi pelijäitä. Jos homma ei toimi niin sitten mennään suoraan sanottuna hitlermäiseen piiskaukseen, jossa tosissaan harjoitellaan minun johdolla eikä vapauksiakaan ole. Tärkeintä on olla luotettava aikuinen ja hyvä muija omille junnuille. Kuunnella mitä heillä on asiaa ja myös muistaa, että jokainen on yksilö. Valmentajan on tärkeää aina välillä keskustella pelaajan kanssa, että missä mennään ja mitä tavotteita hänellä on uralleen. Valmentaja on köyhän naisen taiteilija -piirtelee viivoja pelaajan uralle ja fläppitaululleen.

Mielestäni taidetta jäällä on se, kun joku tekee hienon maalin. Se, kun joku taistelee kiekosta loppuun asti. Tilanne, jossa ratkaisuhetkellä maalivahti torjuu haamutorjunnan ja saa kiekon kiinni. Mielestäni itsensä täysillä likoon pistäminen on parasta ja kunnioitettavinta taidetta.

Ilmaisumuotoja on monia ja minulle se on tämä -jääkiekko. Tottakai taito-, muodostelma-, pariluistelu, jäätanssi, voimistelu, tanssi ja monet muut urheilulajit ovat paljon ilmaisullisempia kuin jääkiekko. Halusin vain tuoda oman näkökantani esille aiheesta taide, joten älkää suuttuko, mutta odotan hyvää keskustelua. ;)


Kuvat We Heart It 1.2.3.4.5.6.7.8.

12 kommenttia:

 1. Tuollein kerrottuna jääkiekko alkoi kuulostamaan paljon kiinnostavammalta. :D Taidetta voi olla lähes mikä vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kivaa, että innostan ajattelemaan erilailla. :) Toki olisin voinut purkaa tuota vieläkin pienempiin palasiin, sillä koko peli ja pelipaikka lähtee jopa sun kehon rakenteesta -paino, pituus, reiden paksuus, rasvaprosentti jne. Noita mitataan ja tutkitaan mikä on optimaalisin ja paras esimerkiksi jääkiekossa oikealle puolustajalle tai keskushyökkääjälle joka pelaa 4. kentässä. Sama myös ryhmädynamiikkaa ja valmennuksen vuorovaikutusta voidaan purkaa. Lepo, ravinto ja treeni on toki tärkeitä psyykepuolta unohtamattakaan. Noi asiat menee vaan niin pitkälle, että uskon ettei ketään kiinnosta niistä lukea, paitsi ehkä valmentajakoulutuksen saanut ihminen, joka haluaa tietoa tai kritisoida mun näkökulmia :D

   Poista
 2. Hitsit en ole ikinä ajatellut urheilua taiteen näkökulmasta! :D Ehkä sitä voisi joskus jääkiekkomatsia katsoa sillä silmällä...? Onhan ne kaikki taidokkaat liikkeet mitä siellä pelikentällä näkee aika taidetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin nyt vaan urheilua tuijottamaan taiteen näkökulmasta! ;) Kyllähän sitä voi ja tosissaan itse, kun olen koulutettu (kuulostaapa hirveen ylimieliseltä. Sitä sen ei ole tarkoitus olla) valmentaja niin näen ja katson peliä ihan erilailla. Pystyn näkemään luistelutyyleistä pelaajan ominaisuuksia, erilaisista ratkaisuista, mitä pelaaja tekee kentällä ja pelikuvioista. Se on tosi jännää. En kyllä kaikkia lätkämatseja katso valmentajamoodilla -se olis tylsää, vaan joskus on ihan kivaa katsella kiekkoa viihteenä. Pelaajat treenaa aika paljon ja toteuttaa ne liikkeet, kuviot yms. kentällä niin kai sekin voi olla taidetta. Ei piirtämistäkään yhdessä yössä opita eikä jääkiekkoilijaksi kasveta ihan hetkessä. Se vaatii lahjakkuutta ja ennen kaikkea tuhansia ja tuhansia toistoja. Liikerata, kun tulee automaattiseksi vasta noin sadantuhannen toiston jälkeen ja senkin jälkeen sitä vielä hiotaan sekä kehitetään. :D

   Poista
 3. En ole koskaan perustanut urheilusta, enkä edes jääkiekosta, vaikka Suomi aikamoista kiekkokansaa onkin. Sinun näkökulmastasi jääkiekkokin alkoi kuitenkin vaikuttaa kumman mielenkiintoiselta! :D Ihanan erilainen taidepostaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset on ihan kiekkoaddiktoituneita, haha! Välillä kyllä ärsyttää ihmisten tietämys ja se, kun esimerkiksi ollaan kavereiden kanssa katsomassa olympialaisia tai MM-kisoja jossakin ravintolassa ja sitten kommentoin peliä siinä niin miehet huutelee ''pidä sinä nainen turpas kiinni'', vaikka niillä olisi ihan väärää tietoa aiheesta. :D Kannattaa käydä katsomassa joku peli ja katsoa sitä vähän eri näkökulmasta. ;) Kiitos paljon :)

   Poista
 4. pidän jääkiekkosta paljon harrasti pienenä ja nyt vai seuraan :) minusta valmenus on haastava.pitääsaada peli asiat kuntoon ja niin kaukalossa ja sen ulko puolella kin. olen aina niin sanottu "katsomo valmentaja " eiköhän vametajat tietää enenmän kuin minä:) ja arvostan niitä valmentaja jotka tekee kaikensa joukeen eteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vähänkö kiva! :) Valmentaminen ei sovi kaikille niin kuin ei tuomarointikaan. Onhan valmentaminen haastavaa, mutta kuitenkin aika koukuttavaa. :)

   Poista
  2. niin sinä olen hyvä valmentaja .olen seuranut aina kun katson jääkiekkoa aina valmentajia miten ne aina käytäytyy.
   niin valmenus ei sovi kaikkile :)

   Poista
  3. Heh kiitosta vaan! Joo kyllähän siellä on niitä ''huti''valmentajia :)

   Poista
 5. Äöähähöää! Aivan mielettömän ihana lähestymistapa tähän aiheeseen, vitsit, en itse tullut edes ajatelleeksi, että tällaisenkin näkökulman voisi napata! Kiitos, että sinä tämän nappasit ja minä sain lukea tätä ja fiilistellä mukana, koska lätkä <3 MM-jäitä odotellessa, kun tuo Suomen mestaruus taitaa olla jo aika lailla Tampereelle taputeltu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sitä, kun voi urheilunkin mieltää monella tapaa taiteeksi! Pyh pyh kyllä Kärpät hoitaa homman Ouluun tai näin mää ainakin uskon. Sais Tappara hävitä seuraavat pari peliä! :)

   Poista

Kommentit piristävät päivää ja ilman palautetta ei voi parantaa, kiitos! ♥